neljapäev, 22. oktoober 2015

Essee 2 - Kuidas valida sülearvutit vanaemale?

Sülearvutite valik on suur ja lai. Selle kindla leidmine võib võtta kuid. Enda kogemusest võin öelda, et just selle õige sülearvuti leidmine, mis kataks kõik minu koolist tulenevad vajadused, võttis aega umbes 1 kuu. Olulised olid sülearvuti võimsus, ekraani resolutsioon, hind ning teised riistvaralised nõudmised. Kuna olen tehnika teadlik inimene, kes oli uurinud kõik võimalikke lahendusi, siis ma lõpuks teadsin mida ma tahan. Milline oleks olukord aga siis kui sellist seadet läheks ostma tehnika võhik?

Siinkohal öelda, et mida vanem inimene siis seda kaugem ta tehnikast on võib mõne inimese kohta olla täiesti vale. Enamasti aga kehtib see väide. Seega kui küsida vanema inimese käest millist sülearvutit ta vajab siis enamasti tuleb vastuseks umbes midagi sellist: "Punast." Sellega tema vastus piirduks. Seega on minu töö välja selgitada lihtsate küsimustega, milleks ta seda kasutama hakkab. Kui ütelda, et tal vaja 8Gb RAMi ja 1TB kõvaketta ruumi ning i5 protsessor oleks miinimum mida ta vajaks, siis võib kindel olla, et ajame selle inimese ainult rohkem segadusse ning ka äärmisel juhul peletame üldse ostusoovist eemale. Kui me aga valiks välja sülearvutit vanemale inimesele keda me tunneme, näiteks vanaema, siis pigem teha see ost ise ära.

Me teame milleks ta seda kasutama võib hakata. Enamasti ainult internetis surfamiseks ja kaardimängude jaoks. Vaevalt, et ta programmeerima või videotöötlust tegema seal hakkab. Tasub jälle mainida, et need väited ei pruugi kehtida kõikide vanemate inimeste kohta. Mõni võib täiesti vabalt sülearvutit just nendel eesmärkidel kasutama hakata. Siinkohal vaatame enamust. Seega arvuti millega internetis liigelda saab. Pole vaja asja kalliks ning keeruliseks ajada. Kuna internetis liiklemine riistvara väga ei vaja ning ka need kaardimängud ei ole nõudlikud, siis jääb ka soovitava sülearvuti hinnaklass suhteliselt madalale ning taskukohasele tasemele. Kusagil 300€ kanti. Sülearvuti võib täitsa punane ka olla mis täidaks ainukese meile esitatava nõudmise. Enamasti ma soovitaks arvutid ise kokku panna kuna nii saab asja odavamalt ning vastavalt enda nõudmistele. Küll aga sülearvutitega on asi natuke keerulisem seega nende puhul soovitan ikka valmis toote valida. Mida tasuks siis sellise lihtsama sülearvuti puhul jälgida?

Paneme piiriks eelnevalt mainitud 300€ ning ärme üle selle lähe. Esimene asi mis tuleks paika panna on millise ettevõtte poolt pakutavat sülearvutit osta. Kuna nende turg on hästi kõikuv, siis praegu mainitavad head ASUS sülearvutid võivad aasta või kahe pärast olla kehvad ning näiteks hoopis Lenovo on taas eesotsas. Praegu on aga ASUS kindlasti eesrinnas. Mida mõtlen väidetega eesrinnas ning kehvad? Ikka kvaliteedi taset. Ehituskvaliteeti ning ka kasutatavaid materjale. Arvutid vajavad jahedamat õhku effektiivseks töötamiseks, et asjad üle ei kuumeneks. Seega sisemine arhitektuuriline lahendus, kuidas erinevad jupid on paigutatud, on oluline.

Lööme aga hinnavaatlus.ee lehekülje lahti ning otsime sealt ASUS sülearvuteid ning järjestame need hinna järgi. Järgmiseks võiks vaadelda ekraani suurust. Mida suurem seda parem. Kas edastatakse "Full HD" ekraani resolutsiooni või mitte ei ole praegu oluline. Vaatleme neid asju mida on silmaga näha. See mis riistvara seal sees, see on minule ainult arusaadav. Kuna otsime ainult valmis toodet ja meil on paigas hinnapiir, siis siinkohal ega muud üle ei jäägi kui võtta selle piiri peal asetsevad sülearvutid ning neid võrrelda. Suur ekraan ja kui hästi läheb, siis äkki punane ka. Peale kiiret otsingut leidsin sellise sülearvuti (Hinnavaatlus, 2015). Paraku ei ole küll tegu punase sülearvutiga aga vast saab hakkama.

Ühesõnaga tuleb vanaemale ostes jälgida enamasti neid aspekte mis on silmaga näha. Välimus ja ekraan. See mis riistvara seda toetab ei ole tegelikult oluline. Internetis suudab iga seade tänapäeval käia. See kui kiiresti suudab brauser lehtede vahel liigelda ei ole oluline. Peaasi, et asi töötab ja töötab korralikult. Kui me hakkaks aga otsima seadet tehnikateadlikule ning ka sellisele inimesele kes hakkab seda kasutama eelnevalt mainitud videotöötluse ja teiste riistvara nõudlike tegevuste jaoks, siis tuleks mul kirjutada kaks korda pikem kirjatükk. Kindlasti ei saaks hakkama kõigest 300€ hinnapiiriga. Siis kerkiks see juba vähemalt 1000€ juurde ning riistvara peab hakkama kindlasti palju suurema tähelpanuga jälgima. Mis, kus, kes oleks iga väiksema detaili juures vaja välja selgitada. Aga nagu sai mainitud, siis see läheb teemast kaugemale. Vanaemale sai sülearvuti välja valitud ning tema on loodetavasti rõõmus. Meie töö on tehtud.

Kasutatud kirjandus:
1. Hinnavaatlus. Hinnavaatlus.ee (2015). Loetud aadressil http://www.hinnavaatlus.ee/products/S%C3%BClearvutid/S%C3%BClearvutid/566013/ 
2. Piltch, A. Laptop Buying Guide: 8 Essential Tips. (2015). Loetud aadressil http://www.laptopmag.com/articles/laptop-buying-guide

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar