teisipäev, 20. oktoober 2015

Arvuti haldamine ja probleemide lahendamine - nädal 7

Seekordseks küsimuseks oli varundusplaani loomine. Mida ja kuidas?

  • Mida varundad?
Varundada on kõige mõtekam selliseid asju mida oled ise loonud ning niisama internetist enam alla laetavad ei ole. Ehk siis pildid, mängude "save" failid, muusika ja muud ise loodud programmid ning tehtud tööd. Mis iganes need kõik olla võivad. Igasugused programmid ja driverid saab uuesti alla laadida internetist seega nende kaotamine ei ole suurem peavalu. Ainult ajakulu uuesti asi paika saada nii nagu vaja.
Küll aga võib kogu kettast luua mingi aja tagant koopia. Eriti kui teil on soov midagi nokitsema hakata mis võib teie Windowsi tuksi keerata. Siis on hea restore punkt võtta kohe.

  • Kuhu varundad?
Selleks võib olla väline andmekandija (USB pulk) või arvutis endas olev lisa kõvaketas kuhu kantakse soovitud failide koopiad. Sinna kettale siis lähevad ainult varundatavad failid. Samuti võib luua pideva ühenduse pilveteenusega kus sünkroniseerida soovitud failid. See aga võib kiiresti täituda seega peab arvatavasti igakuiselt raha välja käima hakkama, et soovitud süsteemi töös hoida. Vanasti olid ka kuumaks sõnad CD ja DVD plaadid ning nendele soovitud failide põletamine, kuid nende aeg on möödas.
Kui tegu on füüsilise andmekandijaga siis tuleb seda ka hoiustada sellistes tingimustes, et kui põhi süsteem langeb, siis ei võetaks kaasa ka varundust.

  • Kuidas varundad?
Kui soovida eriti kilplast mängida, siis faile võib manuaalselt ka ise tõsta soovitud varundus viiside vahel. Küll on aga olemas küllaga programme mis teevad selle töö sinu eest. Tee vaid google otsing ja sulle pakutakse küllaga programme. Küll aga pean siinkohal tõdema, et ise ei kasuta mingisugust varundusplaani seega ei oska kindlat programmi soovitada. 15 aasta jooksul mil olen arvutisüsteeme kasutanud, siis (kolm korda üle õla sülitades) ei ole kordagi midagi sellist juhtunud kus andmed on kaduma läinud. Küll aga programmi valikul peab jälgima seda milline on teie väljavalitud varundamise viis. Kas füüsilisele seadmele või pilveteenus. Pilveteenuse puhul on vaja vaid luua kaust mida programm hoiab sünkroonituna pilvega ning iga fail mille sinna kukutad läheb üles ka pilve. Füüsilise varundamise korral kehtib ka sama olukord kus valid välja soovitud kaustad mida varundada ning mingi aja tagant käivitub programm mis teeb koopiad nendest failidest soovitud seadmele.


Link Ülesandele

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar