laupäev, 26. september 2015

Operatsioonisüsteemid - nädal 4

Paigaldada oli vaja mingi operatsioonisüsteem ning kirjeldada seda protsessi.
Mõtlesin, et uuriks kuidas asjad käivad Linux maailmas kuid mitte ka väga süvitsi kuna asju ajada ainult käskudega läheks liialt keeruliseks ning aeganõudvaks. Eriti inimese jaoks kes pole varem Linuxi käske näinudki. Seega valisin välja 64-bitise Debian 7.8.0 versiooni. 
Esiteks oli vaja üles seada virtuaalmasin. Debian pidavat üllatavalt palju mälu nõudma Linux kohta seega sai antud ikka 2Gb mälu ning ka 40Gb dünaamiliselt muutuvat kõvaketta ruumi. Dünaamiliselt seetõttu, et virtuaalmasin füüsilisel kettal kohe seda 40Gb kinni ei pane vaid täidab seda vastavalt vajadusele kuni selle piirini. Virtuaalmasina loomiseks sai kasutatud Oracle VM VirtualBoxi. Seega plaat sisse masinasse ja nii see algab.
Debiani installimise protsess on väga sarnaselt üles ehitatud Windows omale. Seega kes on varem kokku puutunud sellega, siis ei tohiks ka Debiani installimisega probleeme tekkida. Asjad on suhteliselt puust ja punaselt selgeks tehtud. Protsessi käigus tuleb valida keel, lokaal, ajatsoonid, klaviatuuri regiooni ning üles seada ka kasutaja nimed ja paroolid. Vajutades soovitud valikule ja kasutades all olevat "Continue" nuppu edasi minnes saab oma soovid paika panna ja nii lihtne see kogu protsess tegelt ongi.
Paremal oleval pildil on näha ühte viimaseid valikuid kus võib natuke pikemalt mõtlema jääda milleks ma seda operatsioonisüsteemi kasutama hakkan. Paljud serverid maailmas jooksutavad just Linuxi erinevaid versioone. Seega ka siin on kohe installimise käigus võimalik valida erinevad tugi tarkvarad. Siinkohal ei ole mul erinevaid serveri valikuid vaja seega ei hakanud mingeid lisasid valima. Oluline küsimus on GRUB boot loader kohta. Kui seda küsitakse, et kas ma soovin seda installeerida, siis kindlasti panna "Yes." Kui seda ei paigalda, siis Debian ei booti end üles ning selle installimiseks on vaja kasutada Terminali ja kasutada Linux käsklusi. Uskuge mind, see on korralik peavalu. Kogu installimise protsess võtab natuke alla tunni. Arvestades seda mida olen kuulnud Linuxite kohta, et nad on kiired ning ei ole riistvara nõudvad, siis nii pikk installeerimise protsess oli üllatav. Peale kiiret restarti, login installi käigus tehtud kasutajaandmetega sisse ning avaneb mulle esmakordselt Debiani töölaud.
Väga tühi, kuid üleval vasakul olevast "Activities" nupu alt avaneb kogu elu. 
Kokkuvõtlikult võib öelda, et selle Linux süsteemi installeerimine on äärmiselt lihtne. Väga sarnane Windows installeerimise protsessile.

Link Ülesandele

1 kommentaar:

  1. Üleasanne korralikult lahendatud. Ma julgen arvata, et pikk paigaldamisprotsess tulenes virtuaalmasina kasutamisest. Kui samal kettaseadmel on päris masina operatsioonisüsteem, virtuaalmasin ja ka ISO fail, kust virtuaalmasinasse operatsioonisüsteemi paigaldatakse, siis võtab see olukord kõvaketta kenasti "hinge kinni" - lugemis/kirjutamis operatsioone on lihtsalt korraga väga palju.

    Tanel Toova

    VastaKustuta