laupäev, 5. september 2015

Infoühiskond ja selle liige - nädal 1

Lugedes läbi Eesti infoühiskonna arengukava 2020, siis sellest välja lugedes on minu jaoks kõige olulisem info liikumise kiirus ning selle kättesaadavus. Samuti peab olema see informatsioon ilma tsensuurita ning muutumata. Ilma selle nõudeta läheme me tagasi aega mil meie info liikumist kattis raudne eesriie ning maailmapilt oli ainult selline mida idanaaber meile näidata tahtis. Samuti on oluline kui kiiresti meieni informatsioon jõuab. Kui kusagil teises maailma otsas toimub mingi oluline sündmus mis ka meid mõjutab, siis on oluline sellest teada saada koheselt ning muutmata kujul. Kogu informatsioon mis liigub peab olema korrektne. Kui meieni jõudev informatsiooni edastamine satub kitsa seltskonna kätesse siis see ei ole aktsepteeritav. See peab jääma vabaks. Kui toimusid ülemaailmsed protesti aktsioonid mõned aastad tagasi selle vastu kui taheti hakata kontrollima internetis levivat informatsiooni, siis see näitab, et ma ei ole üksi selles soovis. Ansipi kommentaar, et me söögu edasi sihvkasid ning paneme pähe fooliummütsid ei aidanud olukorrale kaasa.

Tulles teise punkti juurde, siis tundub et paraku on see ITL 2020 aasta visiooni dokument kaduma läinud. Kui aga ise hakata mõtlema kuidas ma võiks panustada terviklikku Eesti IT visiooni, siis esimesed sammud on juba selleks tehtud olles ülikoolis ning õppides informaatikat. Sellest tulenevalt saan teadmised millega minna edasi arenevatesse IT ettevõttetesse ning selle kaudu pakkuda nii Eesti kui ka ülejäänud maailma inimestele kvaliteetseid IT teenuseid. Mis iganes need tol momendil oleks. Säilitades korrektsust, kättesaadavust, turvalisust ning innovaatilisust. Iga väikenegi edasiviiv areng võib olla vaid väike kivi suures meres kuid see kivi tekitab laineid.

Lugedes läbi Nutikas spetsialiseerumine - kvalitatiivne analüüs dokumendi, siis sellest lähtuvalt sain teada, et kitsaskohti on olemas ning need vajavad täitmist. Need teadmised mis me ülikoolis omandame on ainult esimesed sammud. Nendest tulenevalt oskame me edasi minna ning ise ennast edasi arendada. Mida aga tuleb meeles pidada on see, et ei tasu õppida igat asja. Kuna IT valdkond haarab endas paljusid erinevaid elemente siis on olemas kindlaid aspekte mis ei ole nii hästi kaetud kui need olla võiks. Seetõttu peame ka meie tudengitena leidma juba praegu selle tee kes me tulevikus olla tahaksime ning hakata kitsamalt end selles valdkonnas harima. Ehk siis teisisõnu spetsialiseeruma. Kui me enda arvates teaksime kõigest kõike siis tegelikult pigem me ei tea millegist midagi. Nagu rakenduste puhul mis tahavad kõike teha aga lõpp tulemusena ei suuda see rakendus isegi teha ühte asja korralikult. Seetõttu ongi vaja spetsialiseeruda, et saavutada kõrgtase mingil kindlal suunal mis tagab meie kõrgtasemelisuse ning nõudluse meie oskuste järele. Seega kindlasti peale bakalauruse lõpetamise leida endas selgus millise suuna me soovime IT valdkonnas võtta ning seda suunda edasi õppima minna magistrisse.

Link Ülesandele

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar